В УКРАЇНІ ПОСИЛИЛИ ПОКАРАННЯ ЗА НЕТВЕРЕЗУ ЇЗДУ ТА ПІДВИЩИЛИ ШТРАФИ

Стати учасником

24.06.2021

Тепер у разі ДТП за участю водія У стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, можуть посадити на термін до 12 років.

У Верховній Раді вже давно пропонували посилити покарання за керування транспортним засобом У стані сп’яніння. В результаті законопроект №2695 набрав конституційну більшість, згідно з яким, водій, який скоїв ДТП з постраждалими, перебуваючи за кермом у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, може сісти у в’язницю на термін до 12 років.

Документ вніс доповнення до Кримінального Кодексу України у вигляді статті 2681 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння», згідно з яким:

  • При скоєнні ДТП в результаті алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, в результаті якого було завдано травм середньої тяжкості, настає кримінальна відповідальність і позбавлення волі на строк до 3-х років з позбавленням водійських прав терміном на 3-5 років. Раніше подібне порушення каралося штрафом в 8500 грн.
  • У разі, коли постраждалим були нанесені тяжкі травми, покарання передбачено у вигляді позбавлення волі від 3-х до 8 років, з позбавленням прав на такий же термін.
  • Якщо в результаті ДТП є один загиблий, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років, в разі смерті кількох людей — від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією водійських прав на аналогічний термін.


Крім цього були збільшені штрафи за недотримання правил дорожнього руху:

  • перевищення швидкості (від 340 до 3400 грн);
  • ненадання переваги на дорозі машинАМ екстрених служб — 680 грн;
  • водіння без прав (425 грн за «забуті» права, 3400 грн за їх відсутність і 20 400 грн, якщо водій був їх позбавлений);
  • не пристебнутий ремінь, розмови по телефону без гарнітури, або інші порушення, пов’язані з порушенням правил дорожнього руху на перехрестях, світлофорі і т.д. — 510 грн;
  • втечу з місця ДТП — 3400 грн і позбавлення прав на 6 місяців.