Білорусь може перекрити поставки бензину А-95. Чого очікувати і що робити?

Стати учасником

31.05.2021

Якщо погрози уряду Білорусі про припинення поставок бензину виявляться правдивими, українцям варто приготуватися до дефіциту палива на ринку, і, як наслідок, до його здорожчання.

Різке припинення поставок нафтопродуктів з боку «партнерів» України — не новина. У квітні цього року Роснефть вже блокувала постачання дизельного палива на наш ринок. Правда, дефіциту вдалося уникнути за рахунок швидкого реагування, завдяки відновленню поставок з боку азербайджанської компанії Socar.

Однак, на цей раз мова йде про найпопулярніший бензин А-95. Чи зможе Україна впоратися з нинішньою ситуацією, адже мова йде про 50 тисячах тон палива на місяць?

В асоціації транспорту, обслуговуванні і ремонту вважають за необхідне боротися не з самою проблемою, а опрацьовувати варіанти швидкої диверсифікації, і знизити залежність від зовнішніх постачальників.

Так, експерти звертають увагу на необхідність якомога швидше переналаштувати канали поставок палива і орієнтуватися, в першу чергу, на море. Перше завдання — підготувати інфраструктуру для прийому та подальшого транспортування палива до кінцевого споживача. Також експерти відзначають на недостачу потужностей залізниці, адже поїздами такі обсяги нафтопродуктів буде дуже складно перевезти.

Але основним пріорітетом державі слід зробити на внутрішнього виробника. Українські НПЗ готові до випуску А-95, крім цього, вони готові до нарощування випуску.

Проте зараз українським автомобілістам варто підготуватися хоч і до тимчасового, але все ж суттєвого подорожчання бензину А-95 на АЗС, а також бути готовим до дефіциту даного палива на найближчі тиждень-другий.