В Україні введуть нові дорожні знаки: що зміниться

Стати учасником

02.06.2021

Восени цього року вступають в силу нові стандарти безпеки в частині «Безпека дорожнього руху. Дорожні знаки».

Згідно з повідомленнями прес-служби Укравтодору, основні зміни, внесені в ДСТУ 4100: 2021, торкнуться дорожніх знаків, а саме:

  • зображення дорожніх знаків приведені у відповідність з Конвенцією про дорожні знаки і сигнали, і доповнений новими дорожніми знаками;
  • внесено зміни до зображень знаків відповідно до змін нормативно-правових актів;
  • будуть введені нові дорожні знаки «Автозаправні/Електрозарядні станції», таблички «Місце для зарядки електромобілів», «Платна дорога» і «Кінець платної дороги».


Стандарт доповнений знаками прикордонної смуги відповідно до постанови КМУ від 9 листопада 2016 № 790, а також доповнений графічними матеріалами, щоб уникнути неоднозначного трактування принципу встановлення і застосування декількох дорожніх знаків на одній опорі.

Крім цього доданий новий розділ, де вказано як розміщувати знаки на щитах і фонових щитах, і введений окремий дорожній знак для позначення діагональних пішохідних переходів на перехрестях.

Зміни торкнуться і велоінфраструктури, ДСТУ доповнений новими знаками і табличками з дорожніми знаками, які регулюють рух велосипедистів.

Крім цього змінені знаки індивідуального проектування. У цій частині змінено шрифт, форма стрілок і введені символи для позначення центру населеного пункту, річки.

Зміни вступають в силу відповідно до наказу ДП УкрНДНЦ від 26.05.2021 № 191 з 01 листопада 2021 Національний нормативний документ ДСТУ 4100: 2021 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування», який розроблений на заміну ДСТУ 4100: 2014.