В Україні розробили законопроект про заборону ввезення і реєстрації авто з ДВЗ

Стати учасником

15.07.2021

Міністерство інфраструктури виступає за поетапну заборону ввезення і першої державної реєстрації в Україні автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ), в тому числі вироблених в Україні.

Відповідний законопроект 9 липня опублікували на сайті відомства.

Його розробили для стимулювання «використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами».

Законопроектом пропонується заборонити ввезення і першу державну реєстрацію в Україні:

  • вживаних автомобілів з дизельними двигунами внутрішнього згоряння (з 1 січня 2027 г.)
  • нових автомобілів з дизельними двигунами внутрішнього згоряння, а також застосовуваних і нових автомобілів з бензиновими двигунами внутрішнього згоряння (з 1 січня 2030 г.).

При цьому важливо відзначити, що заборона буде стосуватися не тільки імпорту, а й тих авто, які виробляються безпосередньо в Україні.

Виняток становитиме лише транспорт, призначений для Збройних сил України та інших військових формувань, а також автомобілі фермерських господарств, які не використовуються на дорогах загального користування. Також під заборону не потрапляють машини, передані у спадок і вироблені до 1 січня 1981 роки (останній, судячи з усього, стосується ретро-карів/історичних автомобілів).

У пояснювальній записці зазначається, що «90-95% викидів забруднюючих речовин в повітря приходиться на автомобільний транспорт з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ), за винятком індустріальних мегаполісів, в яких до забруднюючих викидів від автотранспорту додатково додаються шкідливі викиди промислового виробництва». Зазначено також, що «транспортна політика ЄС поставила завдання скоротити наполовину використання автомобілів на традиційних видах палива в містах до 2030 року і повністю від них відмовитися до 2050 року».

«При цьому, з огляду на біднішими рівень життя громадян України на відміну від жителів ЄС, автомобільний транспорт українців та юридичних осіб, які є резидентами України, має більш високі показники експлуатації автомобілів, як за пробігу, так і за термінами їх експлуатації, є наслідком зокрема ввезення на територію України вживаних автомобілів з ЄС », — пояснили автори законопроекту.

Вони попереджають, що якщо закон буде прийнятий, незадовго до початку дії заборони в Україні можуть ввезти велику кількість вживаних автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння з країн ЄС для подальшої реалізації в Україні.

«За умови повної заміни автомобілів з ДВЗ на електромобілі зникне потреба в споживанні зазначених видів пального для автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння, зменшить споживання природних ресурсів (нафти, газу) і матиме позитивний вплив на зменшення залежності України від Російської Федерації», — йдеться в пояснювальній записці.